Hyra jurta

Under sommarhalvåret hyr vi ut jurtor till personer som vill göra kortare besök hos oss. Jurtorna ligger på en liten udde, precis vid älvens strand.

Jurtorna kommer från Mongoliet och det rätta namnet där för jurta är ger. Många mongoler bor fortfarande i ger hela eller delar av året.

Att vi skaffade jurtor berodde mycket på Max förkärlek för nomadlösningar och för det flyttbara och det energieffektiva. Jurtorna kan ställas upp var som helst och de flyttas relativt enkelt. De är sinnrika i sin konstruktion och de värms bara upp just när de används.

Ljuset i jurtorna kommer in genom det runda takfönstret. Väggarna består av en träspaljé och av tovad ull och tyg. En jurta är lite tältlikt till sin karaktär. Är det kallt ute blir det svalt inne. Men det finns både kamin och element i jurtorna och eldar du i jurtan så stiger temperaturen snabbt. Vi rekommenderar dock att inte elda nattetid på grund av brandrisk och nätterna kan därmed bli lite kyliga. Ta gärna med något varmt att sova i om det väntas kalla nätter.

Jurtorna ligger på en gård. Beroende på när ni är här kan ni hamna mitt i höskörd eller flytt av får. Ni kan också höra tuppar som galer och traktorer som kör förbi. Ljuden dämpas i jurtan men försvinner inte. Är du ljudkänslig kan det vara bra att ha med öronproppar ; )

Jurtorna är fem meter i diameter och i varje jurta finns två sköna sängar, bord och några stolar. Det går också att ställa in en eller två extrasängar.

Ett enkelt utekök finns i en bod och det delas med de andra jurtorna. Där finns kyl, frys, spis, micro, kallvatten och vattenkokare. Det finns också husgeråd och köksutrustning för matlagning.

Utedass finns, med toapapper, kallvatten, två och alcogel.

I vår vedeldade bastu kan man basta och även värma upp vatten för att ta sig en dusch med hjälp av hink och skopa. Man kan så klart också alltid ta sig ett uppfriskande dopp i Ångermanälven. Det finns både brygga och badstrand.

Kanoter och roddbåtar finns att låna och djuren på gården får man gärna både klappa och hjälpa till att sköta om man säger till. Man får även hjälpa till med gårdens övriga aktiviteter om man vill och strosa runt bland odlingar och i växthus.

Priser:

  • En person 350 kr / natt
  • Två personer 500 kr / natt
  • Extrasäng 150 kr / natt, barn upp till 15 år gratis i extrasäng.

Veckopris: 20 % rabatt.

I priset ingår lakan och handduk.

Även städning ingår, men vi ser gärna att ni hjälper till med att sortera och tömma soporna och bädda ur sängarna.

DSC_0135Roddbåtar och kanoter kostar inget att använda. De måste dock förbokas och kan ibland vara fullbokade.

Om ni tänder bastun själva kostar inte heller den något att använda. Ved finns på plats i bastun liksom en instruktion hur bastun används. Vill ni att vi tänder bastun åt er kostar det 250 kronor. Även bastun måste förbokas och även den kan ibland vara fullbokad.

In- och utcheckning
Ni har tillgång till jurtan från kl 14 den dag ni anländer och ni behöver lämna jurtan kl 12 den dag ni åker. Kommer det ingen efter er kan ni ha kvar jurtan så länge ni vill under dagen.

Boka
För att boka, ring Emma Nyman, 070-274 64 55, eller maila emma@uppstroms.se