Vid sidan av den café- och kursverksamhet som vi har på gården så har vi också ett litet småbruk med grönsaksodlingar, skog och djur.
Att få lönsamhet i ett småbruk i Sverige idag är i stort sätt omöjligt. Det är mycket jobb för lite inkomst. Men det skulle kunna vara annorlunda… Visste du att småbruk och koloniträdgårdar står för 70 procent av världens matförsörjning? Och endast förfogar över 25 procent av den totala odlingsmarken? Så globalt sätt är småbruken mycket viktiga för livsmedelsproduktionen. De är ofta effektiva och producerar mycket mat på liten yta. (fakta sverigessmabrukare.se)
Vi driver vårt småbruk för att vi vill ta hand om den plats vi bor på så hållbart och skonsamt som vi kan.
Vi odlar för självförsörjning och till caféet. Vi har trädgårdsland och växthus. Vi täckodlar och har fasta bäddar där vi cirkulerar grödorna från år till år. Vi gräver så lite vi kan i odlingarna och vill bygga upp en så livskraftig matjord som möjligt.
Att ta egna frön, så och plantera om, sätta ut plantorna i landet, se det växa, rensa ogräs och så småningom skörda och fylla förråden inför vintern är fantastiskt tillfredsställande.
I vår lilla skog har vi hyggesfritt skogsbruk. Därifrån hämtar vi timmer till virke och ved. Vi gör stängselstolp av gallrad gran och biokol av resterna från sågningen.
Vi har några gotlandstackor som håller beten öppna och som ger oss gödsel, skinn och kött. Och så ger de oss en enorm ro. Att sitta i fårhuset en kall vinterdag och höra fåren tugga i sig sitt hö är nog det mest rogivande som finns.
Vi har ett gäng med höns som ger oss ägg och som är goda ruvare, nya kycklingar kommer varje år.
Några bikupor har vi också. Att lära sig om bina är fascinerande, hur de samarbetar, hur de kommunicerar och hur deras mål så tydligt är gruppens överlevnad. Och nyslungad honung är så väldans gott!
Årstiderna har sin rytm, varje tid på året sina göromål. På vårvintern hugger vi upp veden. Det är också då som lamningen är. I mitten på maj brukar det vara betessläpp och ungefär samtidigt drar odlandet igång på allvar. Sommaren är vår mest intensiva årstid. Allt växer och frodas i hiskligt tempo! Så när hösten kommer med klara dagar och morgondimma över älven kommer också ett lugn. Det är skördetid och slakttid. Hopsamlandet. Sedan blir det tid för skogshuggning innan snön lägger sig djup. Verkstaden är en räddning under vintermånaderna. Där renoverar vi fönster, snickrar och bygger, skruvar i traktorer, lagar redskap…
I en turbulent tid med klimatförändringar, en skakig omvärld och ett samhälle där ekorrhjulen snurrar snabbt och där överkonsumtion och överutnyttjande av resurser snarare är regel än undantag, blir det självhushållande livet ett sätt att skapa en verklighet som fungerar för oss. Att producera vår egen mat, att reflektera över hur vi använder våra resurser och att ta ansvar för så stora delar av våra liv som vi kan är en drivkraft för oss. Att välja att leva så här innebär ett hårt arbete men det är samtidigt väldigt stort att få vara med om.