Lärling för ett år

Vad vi behöver:  

Någon som vill lära sig om och är intresserad av praktiskt arbete och självhushållning och som vill erbjuda ett par extra händer i det dagliga arbetet på vår gård. 

Vad vi kan erbjuda:
En möjlighet att lära sig om odling, djurhållning, mjölkning och mjölkhantering, byggnadsrenovering, snickeri, svetsning, traktorkörning, vedhantering och annat smått och gott som en introduktion till att leva mer självhushållande och resursåterbrukande. Ett första steg till att själv ha en liten gård, en chans att lära sig genom praktiskt arbete, genom att få ha en mentor vid din sida och genom att få dela en gårdsgemenskap med oss.

Vår tanke:
Du jobbar ca 20 timmar per vecka och får mat och husrum i ersättning. På din arbetstid är du med och producerar din egen mat, gör din egen ved och deltar i andra gårdsrelaterade arbetsuppgifter. Du följer gårdens årscykel och är med vid höskörd, slakt, kalvning och lamning, sådd och skörd. Du får en introduktion till gårdens alla arbetsmoment och du väljer ett eller några områden du vill fördjupa dig i. På din fria tid kan du använda gårdens resurser till egna projekt och vill du kan du hitta sätt att tjäna en del egna pengar.

Vår gård:
Uppströms gård ligger alldeles intill Ångermanälven, strax utanför Näsåker, 40 kilometer från Sollefteå, i nordvästra Ångermanland. På gården finns flera bostadshus, ett godkänt livsmedelskök för matproduktion, en stor mongolisk jurta, där vi har café och andra aktiviteter, och flera små jurtor för tillfälligt boende under sommarhalvåret. Det finns en ladugård, ett trädgårdsland, växthus och jordkällare på gården liksom en stor verkstad och en smedja som Max mamma håller till i. Vi har två mjölkkor som vi mjölkar för hand, vi gör egen yoghurt, ost och smör, vi har får, höns och bin. Vi är i stort sätt självförsörjande året runt på grönsaker, mjölkprodukter, bär och kött. Vi använder även våra egna produkter i cafét. På gården finns en vedeldad bastu och det finns en badplats och en båtbrygga med några roddbåtar och kanoter. Utöver oss som bor på gården så kommer det och går andra människor också, som använder gårdens resurser eller deltar i gårdens verksamhet. Från och till har vi också wwoofare på gården. Gården består av några hektar åker- och betesmark och några hektar skogsmark i niplandskap.

Vår vision:
Vår önskan är att dela vardagen och arbetet på gården med andra som är intresserade av självhushållning och en mindre konsumistisk livsstil. De resurser som finns på gården räcker till fler än oss. 

Hållbarhet i alla dess olika aspekter (ekonomisk, social, ekologisk, existensiell…) är viktig för oss. Vårt samhälle står inför en rad utmaningar och de utmaningarna blir för oss en drivkraft för att orka jobba med omställning och för ett sätt att leva som inte tär så mycket på jordens resurser och andra människor.

Vi vill skapa en öppen gård, en mötesplats, där vi får mötas för att prata, dela vardag, liv och viktiga samtalsämnen.  

På vår gård bygger vi upp ett småskaligt jordbruk där vi i första hand producerar mat till de som bor på gården och till cafét. Vi försöker göra så mycket som möjligt själva, vi återbrukar och återvinner, vi bygger och konstruerar. Både Max och Emma arbetar största delen av sin tid på gården (framför allt Max) och någon av oss är nästan alltid hemma. Vi försöker hålla nere kostnader för att inte behöva så stora inkomster. Vi bygger också upp en besöksverksamhet på gården, dels för att få en inkomst och dels för att få gården så öppen som vi vill ha den. 

Vi är generalister, inte specialister, det gör att vi är rätt breda, men inte superbra på någonting. Vi är mångsysslare, vi höftar till och löser saker i stunden men är inte alltid så pålästa eller teoretiskt förankrade i det vi gör. Vi har massor att lära och utforska och vår gård är i en ständigt pågående process.

Vi som bor på gården:
Vi som bor permanent på Uppströms gård och driver den är Max, 52 år, Emma, 46 år, och våra två barn, Malte 7 år och Vidar 4 år. Utöver det så kan man bo på gården på lite olika sätt. Lärling, wwoofare och cafévärd är några sätt. Hyra rum eller hus för längre tid eller hyra jurta för några dagar är andra sätt.

För närvarande bor också Amanda, 28 år, här, hon pluggar till lärare och deltar i en del av gårdens verksamhet. En barnfamilj hyr också hus på gården.

Om oss som bor här permanent:

Max har bott i Näsåker länge och är uppvuxen i gröna vågen, med djur och i väglöst land. Han är gårdens stora praktiker, han fixar och trixar med det mesta, han meckar och svetsar, bygger, konstruerar och uppfinner. I ladugården, med korna, finner han ro. Han är också utbildad familjeterapeut. Hans lönearbete är att han är deltidsbrandman, en vecka i månaden.

Emma har bott i Näsåker drygt tio år, hon lämnade staden och heltidsarbete för att ekorrhjulet snurrade för snabbt och konsumtionshetsen och prestationspressen blev för stor. Hon har bott många år i Latinamerika. Hon arbetar just nu halvtid på folkhögskola.  Odlingarna ligger henne varmt om hjärtat samt att bygga jord och ett hållbart ekosystem på gården. Regenerativt jordbruk är något som just nu inspirerar att tänka kring.

Malte är en 7-årig vetgirig och nyfiken historieberättare med starka känslor, varma kramar och mycket energi. Hans fantasi är enorm och han har tillgång till många låssasvärldar.

Vidar är en 4-årig livsnjutare med ett smittande leende och tvärarga utbrott. Han älskar att leka och rita och upptäcka världen. Det är full fart hela tiden.

Är du intresserad av att komma hit under en period? Vi berättar gärna mer! Ring Max, 070-640 79 79, eller skicka ett mail till Emma, emma@uppstroms.se 

Välkommen till oss!

Läs mer om oss och vår gård här på hemsidan. Du kan också kika på några korta filmer vi gjort som du hittar här:
En glutt på sommaren
Emmas vårpromenad
Vinter på Uppström