Stora huset- uthyres

Kom och prova på självhushållarlivet tillsammans med oss!

Vi är en familj, Max, Emma, Malte, 2 år, och bebis som kommer till sommaren, som bor på en gård strax utanför Näsåker i Ångermanland. Det finns plats för fler på gården!

Vi skulle vilja dela vardagen och arbetet på gården med andra som är intresserade av självhushållning och ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. De resurser som finns på gården räcker till fler än oss.

DSC_0234I mångt och mycket är vi nybörjare på självhushållarlivet, i annat har vi en hel del erfarenhet. För närvarande har vi två kvigor som ska kalva till sommaren och därefter kommer vi ha egen mjölk på gården. Vi har åtta tackor, några höns och en katt. Vi odlar en hel del grönsaker och har en bra jordkällaren. Vi har ett enkelt växthus och vi har traktor och skördar eget hö till djuren. Det finns en vedeldad bastu på gården och några roddbåtar och några kanoter.

Under de senaste åren har vi haft sommarcafé i vår stora mongoliska jurta. Vi har även några små jurtor som vi hyrt ut till korta besök. Just nu pausar vi dock den verksamheten. Första helgen i augusti anordnas Urkultsfestivalen i byn och då har vi stor camping i vårt fårbete.

DSC_0082Gården ligger alldeles intill Ångermanälven. Huset som vi hyr ut är på ca 170 m2 och det finns fem rum och kök. Torpet som vi själva bor på ligger ett par hundra meter bort.

Vår tanke är att vi hyr ut för minst ett år i taget och vi vill hyra ut till personer som vill komma och bo med oss för att få pröva på livet på landet på en självhushållande gård.

DSC_0074Vi tänker att vi hjälps åt med en del av arbetet på gården. Det kan vara arbete med veden, målning, snickeriarbeten, gräsklippning med mera. Varje vuxen på gården lägger tre dagar per månad på underhåll och skötsel (om det är fler än två vuxna i huset som ni hyr så blir det sex arbetsdagar som får delas upp sinsemellan som ni vill).

Förslagsvis så samlas också allt gårdsfolk en gång i veckan för att äta middag tillsammans. Då skulle vi kunna ha gårdsmöte de gånger det behövs och planera för gemensamt arbete.

De som bor på gården är självklart välkomna att ta aktiv del i djurskötsel och odling. I så fall delar vi på arbetet (stängsling, höskörd, slakt, ogräsrensning, skörd med mera) och på det vi får ut av arbetet (kött, ägg, grönsaker med mera).  Givetvis går det också bra att ha egna projekt och idéer på gården.

DSC_0086Hyran för stora huset är 4000 kronor i månaden inklusive allt (el, vatten, ved, sophämtning, snöröjning, internet med mera). Hyran är dock möjlig att diskutera med oss, den går att justera nedåt och uppåt genom att lägga fler eller färre arbetsdagar i månaden. Pengarna som kommer in på hyran går till omkostnader på gården, till underhåll och renovering.

Låter det intressant? Skicka ett mail (emma@uppstroms.se) eller ring oss (Emma 070-274 64 55, Max 070-640 79 79). Och kom sedan och hälsa på och se om det här kan vara något för er!

Vi är flexibla för olika slags lösningar så att det passar oss alla.

Om överkomelsen följs är ju kontraktet på ett år i taget. Spricker överenkomelsen är det tre månader i uppsägningstid.

Välkomna hit!

Och kolla runt på hemsidan för att läsa mer om oss och gården och för att se mer foton.