Stora huset uthyres

Kom och prova på självhushållarlivet tillsammans med oss!
Stora huset på Uppströms gård blir ledigt i juni!

Strax utanför Näsåker, i nordvästra Ångermanland ligger Uppströms gård. På gården finns tre bostadshus. I torpet, som ligger uppe på en kulle, bor Max och Emma med barnen Malte, snart 5 år, och Vidar, snart 2 år. Det är också där uppe som trädgårdsland, ladugård och jordkällare finns. Nere på gården finns flottarstugan där Daniel och Amanda bor. Där finns också stora huset som från och med 1 juni blir ledigt. Daniel och Ida som bott där har nu köpt en egen fastighet i närheten och flyttar dit till sommaren.

Max och Emma äger gården. Max har bott på gården i drygt 20 år och Emma har bott här i sju år. Sedan några år tillbaka har vi delat gården med andra. Daniel och Amanda har bott här i ett och ett halvt år.

Vår önskan är att dela vardagen och arbetet på gården med andra som är intresserade av självhushållning och en mindre konsumistisk livsstil. De resurser som finns på gården räcker till fler än oss och de erfarenheter vi har delar vi gärna med oss av. Vi hoppas att livet på en självhushållargård ger mersmak och att vi blir fler och fler som vill leva småskaligt och självhushållande.

Hållbarhet i alla dess olika aspekter (ekonomisk, social, ekologisk) är viktig för oss. Vårt samhälle står inför en rad utmaningar och de utmaningarna blir för oss en drivkraft för att orka jobba med omställning och för ett sätt att leva som inte tär så mycket på jordens resurser och andra människor.

Vi vill skapa en öppen gård och en gård där samtal och handling hjälper oss att leva så hållbart som vi förmår.

I mångt och mycket är vi nybörjare på självhushållarlivet, i annat har vi en hel del erfarenhet. För närvarande har vi en mjölkande fjällnära ko och en kviga som i sommar ska kalva för första gången. Vi har några får, höns och katt. Vi odlar grönsaker och har en bra jordkällare. Vi har ett enkelt växthus och vi har traktor och skördar eget hö till djuren. Vi renoverar, reparerar och bygger själva så mycket vi kan och vi försöker använda återanvänt material i stor utsträckning.

Gården ligger alldeles intill Ångermanälven. Det finns en vedeldad bastu på gården och några roddbåtar och några kanoter.

Nere på gården, bredvid stora huset, finns det också en stor mongolisk jurta. I den finns det möjlighet att ha olika aktiviteter och samlingar. Just nu har vi vid enstaka tillfällen under året café där och så har vi samtalskvällar i hållbarhetsfrågor en gång i månaden.

Under musikfestivalen Urkult har vi camping på gården, då är det ca 200 tält i fårbetet och kring husen. Under Urkult har vi också café i jurtan.

Vi har ett godkänt livsmedelskök i en lastbil men håller på att bygga ett nytt kök som ska kunna vara igång året runt. Vi har också sex små jurtor för att bo i under korta besök. De ligger just nu nerpackade i väntan på att vi ska bygga tak till dem.

Det finns en stor verkstad på gården som går att ha varm de dagar på vintern som en önskar arbeta där. Max mamma har också en smedja på gården.

Stora huset, som nu blir ledigt, ligger mitt på gårdsplanen, med andra hus runt omkring sig. Huset är på ca 170 m2 och det finns fem rum och kök. På övervåningen finns tre sovrum (och en liten skrubb där en säng och inte så mycket mer får plats). Där finns också en toa med dusch. På nedervåningen finns kök och två stora rum och en liten toa. I källaren (som inte hör till stora huset, utan används av alla på gården) finns den gemensamma tvättstugan. I huset finns centralvärme samt öppen spis och vedspis. 

Vi tänker oss att stora huset storleksmässigt skulle passa för en barnfamilj eller två par eller tre singlar. Om du är singel så tänker vi oss att vi parar ihop dig med två andra singlar som också vill bo här (alternativt att ni är tre singlar som söker tillsammans) och om ni är ett par så tänker vi att vi parar ihop er med ett annat par (alternativt att ni är två par som söker tillsammans).

Vår tanke är att vi hyr ut för minst ett år i taget och vi vill hyra ut till personer som vill komma och bo med oss för att få pröva på livet på landet på en självhushållande gård.

I hyran ingår hushållsel, vatten, sophämtning, internet, snöskottning, ved, kostnader för sotning. Hyran för huset delas upp i två delar. En pengadel och en arbetsdel. Pengadelen är 4000 kronor i månaden och pengarna som kommer in på hyran går till omkostnader på gården, till underhåll och renovering. Arbetsdelen är arbetsdagar som läggs på gårdens skötsel och underhåll. Vi tänker oss sex arbetsdagar per månad för de som bor i stora huset. Arbetsdagarna kan fyllas med allt möjligt, till exempel snickeriarbeten, fönsterrenovering, målning, vedhuggning, jobb i cafét och campingförberedelser inför Urkult. Ibland har vi gemensamma arbetsdagar, ibland kan en göra arbetsdagar på egen hand. Arbetsdagarna kan också delas upp i halvdagar. Ibland finns det stort arbetsbehov på gården och då är det möjligt att sänka pengadelen på hyran ännu mer och i gengäld göra fler arbetsdagar.

En viktig del av gårdens liv är odlingarna och arbetet med djuren och vi ser gärna att de som kommer och bor hos oss vill ta aktiv del i odlandet och djurhållningen.

Vi odlar var och en för sig men i ett stort gemensamt land och vi delar jordkällare. Stor del av arbetet med odlingarna görs på egen hand med vissa arbetsmoment kan vara bra att göra tillsammans; stängsla kring trädgårdslandet och städa ur jordkällaren till exempel.

Alla som bor på gården har möjlighet att mjölka korna och ta rätt på den dagens mjölk. Om en möjlkar korna en dag i veckan (vi har bara morgonmjölkning) så sköter en också om djuren den dagen, ser till att de får mat morgon och kväll, tar in korna på kvällen och så vidare. Om en mjölkar en dag i veckan under ett år så är tanken att en ger sex arbetsdagar tillbaks för mjölken en får. De dagarna kan användas vid stängsling, vid höskörd eller för att passa gården när Max och Emma någon gång åker bort.

Öppen kommunikation och forum för att prata om gårdens liv och arbete är något vi värderar och tid för det ska ni vilja ge gruppen som bor här. Just nu har vi lunchmöten varannan vecka. Första mötet i månaden är mer inriktat på praktiska frågor, kring arbetsdagar, mjölkning och annat som just då är aktuellt. Andra mötet i månaden är mer ett forum för att ta upp större frågor kring samarbete, självhushållning, kommunikation, gårdens vision och så vidare. Vi brukar använda rundor, där alla får komma till tals, som en viktig del i mötena.

Det vore också roligt att en gång i veckan äta middag ihop.

Att bo på Uppströms gård är mer än att hyra ett hus. Det är att vilja lägga en del av sin tid på gården, på arbetet här och på relationerna, att ha en stor del av sitt fokus här. Utöver det gemensamma arbetet och arbetet med odlingarna så får en gärna ha egna projekt och idéer att pyssla med. Till exempel timrar Daniel ett timmerhus just nu och Ida som bor här fram till sommaren hade en örtfestival på gården förra sommaren.

Utöver oss som bor här så kommer det och går andra människor också. Det är fler än vi som bor på gården som mjölkar och som på andra sätt använder gårdens resurser eller deltar i gårdens verksamhet.

I närområdet finns det också många andra som har ett intresse för självhushållning och småskaligt jordbruk.

Vi tänker att var och en som bor här har en vision med tiden på gården. Vi pratar om den och uppdaterar den ett par gånger om året.

Något kort om oss andra som bor på gården.

Max har bott i Näsåker länge och är uppvuxen i gröna vågen, med djur och i väglöst land. Han är gårdens stora praktiker, han fixar och trixar med det mesta, han meckar och svetsar, bygger, konstruerar och uppfinner. I ladugården, med korna, finner han ro. Han är också utbildad familjeterapeut. Hans lönearbete är att han är deltidsbrandman, en vecka i månaden.

Emma har bott i Näsåker några år, hon är mer nybörjare i självhushållningslivet, hon lämnade staden och heltidsarbete för att ekorrhjulet snurrade för snabbt och konsumtionshetsen och prestationspressen blev för stor. Hon har bott många år i Latinamerika. Hon är präst och lönearbetar 15 %, i en telefonjour på nätterna. Odlingarna ligger henne varmt om hjärtat och hon sköter gårdens administration.

Malte är en snart 5-årig filosof och historieberättare med starka känslor och mycket energi. Hans fantasi är enorm och han har tillgång till många låssasvärldar. Hans största intresse är djur av alla de slag.

Vidar är en snart 2-årig livsnjutare som har glimten i ögat och ett smittande leende. Han älskar att klättra och hans nyfikenhet för honom in i både möjliga och omöjliga små projekt. Ingen kan stampa med fötterna som han när han är arg.

Amanda kommer ursprungligen från Stockholm. På dagarna pluggar hon till mellanstadielärare, på distans från Luleå universitet. Hon har läst på en folkhögskola med friluftsinriktning och dras till det naturnära, enkla livet. Hon är gärna ute och vandrar eller paddlar. Självhushållningslivet är något nytt för henne och förra sommaren var hennes första odlingssäsong. Hon är nyfiken på att lära sig mer om både djur och odlingar och trivs framför kaminen i flottarstugan.

Daniel är uppväxt i en förort till Stockholm och har de senaste 10 åren bott på olika platser i Sverige och har i letandet efter ett enklare och mer hållbart liv hamnat på Uppströms. Han tycker om friluftsliv, hantverk, musik och livet på gården. Han lönearbetar som timvikarie inom vården samt då och då som timmerman.

Skulle ni vilja bo här? Skicka ett mail (emma@uppstroms.se) eller ring oss (Emma 070-274 64 55, Max 070-640 79 79) och berätta lite om er och om varför ni skulle vilja bo här. Vi hör av oss och om det blir aktuellt med eventuell inflytt så får ni komma och hälsa på så vi får träffa varandra och så ni får se om det kan vara något för er!

Vi tänker oss som sagt att ni bor här minst ett år, att det är det som är utgångsläget. Men om det är något som inte funkar så är det tre månader i uppsägningstid.

På hemsidan finns mer information om gården och en del bilder. Där finns också endel information om Näsåker.

Välkomna hit!